Svenska English Russian

Anna Mannheimer

Journalist, programledare, kåsör, föredragshållare och moderator.

 

Varning för träsken! 
Jag blev nervös när jag såg så många killar i publiken, det är ju trots allt ett ganska feministiskt föredrag, och jag vill att folk ska tycka om mig. Jag är ju tjej. Fast det handlar inte om att gnälla och skälla på alla män, jag tycker faktiskt om män. Men det kan vara jobbigt att vara tjej på en mansdominerad arbetsplats.
Annas erfarenheter av detta och hur man kan tackla problemen är i stort sett vad föredraget handlar om.

De fällor som man som kvinna lätt hamnar i ute i arbetslivet. Eller träsk som Anna kallar dem. Det finns många sådana, och träsk fungerar ju, som Anna påpekar, att man inte märker när man kliver i ett. Sedan står man där helt plötsligt. med lera upp till knäna. Hon kallar de för olika saker;

Gullegullträsket till exempel. Tjejer får inte ge order; gör de det blir de betraktade som bulldozers eller häxor. Istället måste de gulla fram det de vill ska hända. - Jag har en idé som du säkert redan har tänkt på, eller den kanske inte är så bra, men så här i alla fall… vill du ha lite äppelkaka?

Anna Mannheimers råd är att vara lite mer vaksam och lite mer argsint och sen skita i vad folk tycker om det. Dessutom måste tjejer/kvinnor/flickor pusha varandra och inte låta avundsjuka stå i vägen för det. - För det är vi världsbäst på! menar Anna.
Och budskapet når fram. Anna Mannheimer vet vad hon gör och skrattets förmåga att öppna människors sinnen skall man inte förakta. Killarna behövde hon inte vara nervös för heller.
- Det var det bästa feministiska föredrag jag har varit på! sa en av dem, och jag misstänker att budskapet hade hittat fram även där.

Vill du veta mer om de farliga träsken kan du läsa nedan:

Sexträsket: Var gärna snygg och sexig, men dra gränsen där DU tycker att den ska dras, och tänj den inte på grund av smicker.   Servitristräsket: Om du jobbar ihop med en kille, se till att du inte gör hela grovjobbet själv, för att sen låta honom glassa in och ta åt sig äran. Med mycket högre lön än du själv har.    Åldersträsket: Något händer någonstans mellan 30- och 40-årsåldern. Från att ha varit söt och grön, är du plötsligt oattraktiv och inkompetent och inte längre önskvärd överallt! Tag plats och ställ krav! 
Lillflicksträsket: Förminska inte dig själv!  Tjejigt betyder inte automatiskt att något är fjantigt, dåligt och naivt. Tjejigt är bra! Över hälften av världens befolkning är tjejer.   Duktighetsträsket: Det är inte fel att vilja vara duktig och göra extra grejer. Men att gå och vänta på att det man gör i det tysta, helt plötsligt skall uppmärksammas och belönas är lönlöst. Du får vänta i all evighet och du hinner bli bitter under tiden. Vill du ha uppskattning för något du har gjort? Säg det då!